2013-12-02 18:44:38• hírek • Kocsis Zoltán

Az idén végzett fiatalok kevesebb mint harmada kezdett dolgozni

Az idei évben alkalmazott személyek száma Szatmár megyében nem éri el a háromezret sem, míg a munkanélkülieké kevés híján tizenháromezer - igaz, közülük alig több, mint kétezer kap munkanélküliségi pótlékot, tudhatjuk meg az Szatmár Megyei Munkaerő-foglalkoztatási Ügynökség (AJOFM) statisztikáiból.

Szatmár megyében októberben 4,2% volt a munkanélküliségi ráta - az AJOFM adattára pedig 12922 munkanélkülit tartott számon. Közölük 2144-en kaptak munkanélküli segélyt. A január elseje óta eltelt hónapokban a megyében 2886 alkalmazás történt - elsősorban a textiliparban, a mezőgazdaságban, illetve bolti eladóként, sofőrként és asztalosként.

Külön érdekesség, hogy az AJOFM adatai szerint a 2013-as tanév végén 740 szatmári fiatal intett búcsút a tanulásnak - közülük azonban csak 204-en találtak munkát. A végzősök közül nyilván sokan továbbtanultak, ám elgondolkodtató, közel minden második fiatal állami támogatáshoz folyamodott - szám szerint 326-an.

Az ügynökség tájékoztatása szerint tömeges alkalmazásokra nem nagyon volt példa. Ezzel szemben a Román Postától 67 személyt bocsátottak el, míg a szatmárnémeti újságárusítási piacon részt vevő bukaresti cég csődeljárása után 26-an maradtak munka nélkül - utóbbiak esetében az AJOFM közbelépésére volt szükség, hogy megkaphassák a segélyt. További elbocsátásokért az építkezési vállalatok a „felelősek", ám ez megszokott jelenség így a télhez közeledve.

Az ügynökség az idei tanévben 22 szakmai képzést indított - az angol nyelvtől a villanyszerelői és a pincér szakmán keresztül az ápolóig széles a skála -, ezeken 632-en vesznek részt. Ezen kívül az Vöröskereszttel közösen az AJOFM egy szociális ápolói képzést készül útjára bocsátani.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: